Yoga Ostrava

Obyčejný chleba :-)

Nejsem odborník, na netu najdete sto tisíc receptů na chleba… Takže ať nedojde k omylu, tento je určen pro naprosté amatéry jako jsem já :-D Minulý týden jsem se do toho poprvé pustila, podle několika receptů zároveň a dopadlo to překvapivě dobře, takže:

Nakoupila jsem v drogerii DM – celozrnná pšeničná mouka, celozrnná žitná mouka, droždí v prášku, koření na chleba, všechno bio, od značky Alnatura. Kromě toho budete potřebovat med, sůl, vodu,olivový olej, pečící papír.

Nemám ani váhu, takže kolik je 35O gramů jsem určovala od oka, podle hrnků – dala jsem asi dva hrnky pšeničné mouky a jeden žitné. Do té směsi jsem sypla ten sáček droždí, lžíci medu, malou lžičku chlebového koření a taky soli, šest lžic olivového oleje a hrst slunečnicových semínek a taky trochu lněných. Příště dám víc, v takovém množství se to ztratí. A zalijete pry 350ml vody, takže jsem dala necelé dva hrnky.

Vznikla pěkně lepkavá hmota, kterou jsem teda začala zpracovávat. Po pěti minutách jsem si říkala, že už to musí  být, umyla jsem si ruce a hledala na netu – „jak dlouho hníst chleba“. Bohužel jsem zjistila, že to teda ještě není, že prý dokuď nelepí :-D Zabořila jsem se tedy zpátky do těsta a začala postupně přidávat i mouku. Po pár minutách fakt přestal lepit a byl soudržný!!! Nakonec jsem ho trošku obalila moukou.

Fáze kynutí. Nikdy jsem neměla troubu, takže tohle byla pro mě novinka. Na netu jsem našla, že to mám dát do nějaké ošatky. Tu ale samozřejmě nemám, takže jsem to zabalila do trošku vlhčené utěrky a šla jsem na internet hledat, jak se to peče. Kynout jsem to nechala asi třičtvrtě hodinky, opravdu se to zvětšilo. Byly jsem fakt napjatá a zároveň se radovala jak malé dítě :-D

Přesunula jsem chleba na plech, kde jsem dala pečící papír a troubu jsem si předehřála na 220-250. Prostě hodně. Aby chleba neměl v troubě žízeň, doporučuje se mu tam dát trochu vody… tak jsem mu nalila do hrníčku :-) Patnáct minut pečete na vysokou teplotou a pak ztlumíte na nějakých cca 180 a pečete ještě tak 40 minut. Dilema ohledně pečení taky bylo, jestli tomu chlebíku zapnout fukar. Na radu kamarádky jsem mu nakonec i foukala, výsledek dobrý, takže příště budu foukat zas.

Děkuji za všechny ty informace, které se dají na netu najít, ikdyž už jste v akci a zjistíte, že nevíte, jak dál. Děkuji Danielce Pilařové, z jejího receptu jsem vycházela, a Lence Mandryszové za online pomoc :-*

Přeju inspiraci do vlastních pokusů a dobrou chuť!

Tento chleba byl upečen pro zvláštní příležitost a psalo se o něm na první stránce novin. Více o tom si můžete přečíst zde.

Posted in Jogínův jídelníček, Jogínův průvodce on Květen 14, 2014.