V Indii dostanete téměř ke každému jídlu nějakou placku. Čapatí, púrí, parathu, dosu… všechny jsou dobré! Dnes se naučíme, jak připravit parathu. Paratha je velice jednoduchá a nenáročná na přípravu i suroviny – potřebovat budete jenom hladkou mouku, vodu, olivový olej a sůl.
První potřebujeme vyrobit těsto, smícháme tedy mouku, vodu a sůl. Pořádně uhněteme, až do chvíle než vznikne celistvé a nelepivé těsto. Odtrhneme část a pořádně ji rozválíme do tenka. Poté přichází na řadu olivový olej, kterým potřeme celou vrchní stranu placky. Poté placku přeložíme na půl (olejem k sobě) a ještě jednou potřeme vrchní polovinu. Opět přeložíme a máme takový „čtvrtkruh“, který si rozválíme do původního tvaru placky (nebo alespoň přibližně ;-). Tím jme vytvořili vrstvy, které budou při jezení placky krásně vidět a dobře chutnat. Svrchní vrstva je křupavá, vnitřní zase příjemně měkoučké.
Dáme na suchou pánev, placka se nesmaží v oleji, jenom se jím může potřít. Když se začne nafukovat, placku obrátíme. Opakujeme dokud není placka hotová a poté jíme. Hodí se téměř ke všemu – omáčkám, salátům, i jako další příloha k nějakému indickému kari s rýží.
Comments are closed.