Yoga Ostrava

Parippu – kokosový dál z červené čočky

Další příspěvek na téma „jak připravit luštěniny jinak než počesku“ ;-) Krásně provoníte celý byt kokosem a kořením, a ještě si pochutnáte!

Potřebujeme červenou čočku, dvě cibule, jedno nebo dvě rajčata a kokosové máslo nebo mléko. Z koření si připravte  (nebo nakupte) kurkumu, římský kmín, mletý koriandr, hořčičné semínko a kari lístky. Zdá se to možná hodně, ale je to základní výbava, do které jednou investujete a pak si z ní můžete připravit hodně rozmanitých jídel :-)

Čočku dáme vařit, společně s jednou nakrájenou cibulí, rajčetem, kurkumou, kmínem, koriandrem (1 čl od každého) a kokosovým máslem (mlékem). Necháme vařit dokud čočka nezměkne.

Na pánvi rozehřejeme ghí a přidáme lžičku římského kmínu a hořčičných semínek. Po chvíli přidáme kari lístky  a nadrobno nakrájenou cibuli. Necháme zhnědnout a pak celou směs koření vsypeme do dálu. (Dál=luštěnina ;-) Osolíme, chvilku povaříme a jíme! Těm, co mají rádi pikantnější – k čočce můžete přidat chili do vaření, nebo jednu čili papričku osmahneme na ghí spolu s ostatním kořením.

Je to skutečně pochutnání a za recept vděčím Daniele Pilařové. Vlastně od jejího kurzu vaření nejím skoro nic jiného ;-)

Posted in Jogínův jídelníček, Jogínův průvodce on Říjen 23, 2013.