Yoga Ostrava

Pozdrav z Indie

Po dvou týdnech v Indii dnes konečně odpadla jedna hodina jóga súter, a tak jsem se dostala k tomu, abych napsala krátkou zprávu ze svého současného pobytu v Indii. Omlouvám se všem, kteří možná čekali, že napíšu dříve, program je nabitý a veškerý volný čas – tři hodiny denně využívám k odpočinku, takže ani článečky teď moc nepřibývají. Alespoň vás teď naladím fotkama z Indie a třeba se k nám ještě někdo přidá na lednový zájezd do Indie ;-)

barevna indieLetos jsem se vydala jenom na jedno místo, a to do jiho-indického Mysore na teacher training Ashtanga vinyasa yogy. Takže program mám nabitý a na žádné velké cestování tady moc času není. V Indii teď zrovna mají období monzunů, takže jsme moc nevěděly (čtyři děvčata :-), co od počasí čekat. Ale v období dešťů je v Mysore asi hezčí počasí než u nás v létě. Jednou nebo dvakrát denně sprchne, ale je to vlahý deštík, někdy mžení, jindy liják, ale každopádně to netrvá déle než deset minut a jenom to příjemně zchladí. Jinak je tady krásně teplíčko, nad 25 stupňů.

prodejciMysore se nachází v jižní Indii ve státě Karnataka a má téměř milión obyvatel. Každá čtvrť je však takový malý vesmír, v našich představách taková menší vesnice. Najdete zde to, co už u nás dávno vymizelo a to jsou malé krámky se vším možným, pouliční prodavači ovoce a zeleniny, stánky s občerstvením – někde si můžete dát čerstvě usmažené chipsy, jinde vám zase připrav čerstvý džus. Každé ráno objíždějí prodejci zeleniny se svými vozíky a vykřikují názvy svého zboží (to tedy jenom předpokládám ;-), hospodyňky tak jenom ráno vyběhnou před dům a nakupují vše potřebné na přípravu dnešního jídla.

krava na prechoduV Indii se vstává poměrně brzy. Většinou, když jdeme cvičit v 5:30, spousta lidí už má zameteno před domem, vystříkáno vodou (každodenní rituály) a před vchodem křídou nakreslenou novou mandalu. Při cestě zpátky zase vidíme, jak nakupují zeleninu a jdou do nejbližšího stánku pro mléko (které je tady opravdu výborné).Potom zřejmě následuje mytí nádobí a praní. Odhaduji podle toho, jak funguje naše domácnost a podle toho, co vidím z okna. Prostor je tady totiž mnohem otevřenější, většina domů má dvorek a nebo tyto aktivity vykonává na střeše – to je nejčastější. Pračka tady zatím nikoho moc nezaujala, pere se většinou v ruce a prádlem se mlátí o obrovský kámen betonu. Je tady sice prašno a odpadky se občas hází na ulici, přesto jsou indové velice čistotní lidé.

executiveZpočátku také trochu trvá, než si člověk zvykne na místní jídlo – při obědě se zapotíte a pročistíte všechny dutiny. Jídlo je však výborně kořeněné a chutné. Troška pikantnosti krásně vydezinfikuje celý trávící trakt a zažehne dobrý trávicí oheň. Po jídle následuje výborný čaj (černý s mlékem, nebo masala). Indové zeleninu zásadně vaří, kdekoli si dáte salát, dostanete nakrájenou okurku, třeba jenom s cibulí. Když tady jíme syrovou zeleninu, zvědavě po nás pokukují. Stejně tak jíme více syrového ovoce, které je tady výborné – především papája a mango, to jsou lahůdky. Ceny jídla jsou nesrovnatelné – nejlevnější je jíst v restauraci, což vyjde na 10 – 40 kč za hlavní jídlo, kilo papáji koupíte za cca 14 kč a kilo manga za 16-25 kč.

park

Tolik krátká informace na závěr, pro ty, co se třeba chystají a chtějí si udělat předběžnou představu o cenách. Za chvíli začíná hodina anatomie, hned jakmile budu mít zase chvilku, napíšu taky o něčem jiném, než o jídle… Třeba o józe ;-)

Závěrečné foto českých reprezentantů na zdejším jógovém výcviku :-D

 

Posted in Indie, Jogínův průvodce on Červenec 15, 2013.

Comments are closed.