Yoga Ostrava

Šípkový sirup

Příroda se teď nádherně vybarvuje – krásně zlátne a místy se i červená. Na poslední procházce mě zaujaly šípky a tak jsem jich pár nasbírala, že z nich něco vyrobím. A protože sušení je nuda a já mám radši trošku alchymie, vyhrál to nakonec šípkový sirup.

Opět musím zdůraznit, že tento recept je pro naprosté amatéry a domácí pachtily, jako jsem já. Našla jsem na internetu spoustu rad, ale… věci jako probrat a vyloupat jadérka ze všech šípku a ještě všem uřezat tu chlupatou hlavičku u každého z nich, to pro mě bohužel není :-D Mohlo by být, kdyby nás to vyrábělo pospolu víc, ale samostatně jsem to vyhodnotila jako příliš velkou drbačku…

Takže jednoduchý návod na sirup – šípky umyje, dáme do vody, povaříme asi čtvrt hodinky a pak rozmixujeme a ještě chvíli povaříme – teď už ale musíme míchat, nebo aspoň já jsem musela, protože můj sirup je spíše přesnídávka :-D Vypneme a necháme vychladnout. (Tuto fázi jsem pochopila až když jsem se to snažila protlačit přes utěrku, a horké to jaksi moc nešlo uchopit. Holt chybami se člověk učí.)

IMG_0077Když je to vychladlé, vemte si čistou utěrku, do které si to „nakydnete“, a rukama budete proždímávat přes utěrku do mísy. Je to nádherná aktivita, při které si zamažete ruce, podle šikovnosti třeba až po lokty, nebo třeba zjistíte, kde má která utěrka malou dírku, když vám ta kečupová hmota vystřelí do stropu a postříká půl kuchyně :-D ale stojí to za to.

Výsledek? Přelijeme si sirupo-přesnídávku do sklenice a trošku ochutnáme. Podle všemožných návodů to vypadalo, že to bude chtít hoodně cukru, ale mě to třeba chutná, jak to je, takže já nic sypat nebudu. Ale vy samozřejmě doslaďte podle chuti :-)

Rozhodně doporučuju udělat! Šípkový sirup vás vytáhne na procházku a příprava může zabavit vás i rodinu. Z darů přírody si vyrobíte domácí lék a ty mají vždycky nejlepší účinky pro naše zdraví.

Přeju krásný podzim!

Posted in Jogínův jídelníček, Jogínův průvodce on Září 30, 2014.